Întreținere
peluze

O bună parte din semințele germinate și noul gazon ating aproximativ 10 cm. În momentul primei tunderi, este indicat să nu se facă o tundere propriu-zisă, ci mai degrabă o nivelare. Mașina de tuns trebuie reglată în așa fel încât să taie numai vârfurile. Atenție – dacă este vorba de o mașină veche, cuțitele trebuie bine ascuțite. Altfel, acestea vor avea tendința de smulgere în loc de tăiere și, cum firele de gazon sunt încă fragile, pot suferi pierderi. Iarba trebuie adunată în bacul special conceput. Ideal ar fi ca această primă tundere să fie făcută într-o zi fără ploaie, după ce roua se va evapora. Pământul trebuie să fie suficient de ferm în așa fel încât încălțările să nu lase urme. O tundere la 5-6 cm este suficientă. Pentru următoarele două-trei tăieri trebuie urmat același proces. Pe măsură ce gazonul se îndesește, acesta trebuie tăiat de mai jos. Nu se lucrează când iarba sau solul sunt umede, pentru că de a fi smult este mare – cuțitul se încarcă de pământ, iarba udă nu trece ușor și, în final, efectul este de smulgere – mai ales când bacul începe să se umple.
După prima tundere terminată, se trece un rulou peste toată suprafața pentru a repune în pământ plantele tinere care au fost inevitabil smulse din pământ. De frecvența tunderii, și regularitatea ei, depinde direct aspectul gazonului care se plantează. Frecvența tunderii depinde de amestecul de gazon care se folosește. Gramineele cu frunze fine trebuie tunse mai des decât gramineele cu frunza lată. Cele mai frumoase peluze de gazon sunt tunse foarte des. Pe un teren de golf tunderea se face de două ori pe zi! Fără a face la fel, acesta trebuie tuns cel puțin o dată pe săptămână pentru obținerea unei densități și a unui aspect al unui covor verde.
În funcție de sezon, frecvența trebuie modulată Primăvara, când creșterea este importantă, trei tunderi în două săptămâni pot fi necesare și utile. În mijlocul verii însă, o tundere la două săptămâni este suficientă. Toamna este încă o perioadă de creștere, astfel încât tunderea săptămânală se va impune. În toate cazurile nu trebuie așteptat ca gazonul să fie foarte înalt. Pentru o peluză rustică, media este 3-5 cm primăvara și 5-7 cm vara. Îndată ce începe perioada de secetă, înălțimea tăierii de mai sus trebuie reglată. Toamna poate fi coborâtă pentru a o înălța înaintea venirii iernii. Încă o dată, înălțimea egală se reglează pe cele patru roți pentru a avea o tăiere orizontală.
Fertilizarea gazonului:

Întreținere peluze

Contactează-ne